2011. máj. 29.

Olivenblattextrakt- Olajfalevélkívonat 500ml

Olivenblattextrakt- Olajfalevélkívonat 500ml

Energia és egészség forrása



Csomagolási egységek : üveg 500 ml

Tartalom per 100 ml Energia 18 kcal /77 kJ Szénhidrátok 4,3 g

Fehérje 0,1 g Zsír 0,1 g

Tartalmaz : olíva levél kivonat (víz, olíva levél, körömvirág), szölöcukor, természetes aroma, citromlé kivonat



Élőhelye: Földközi-tenger térsége Akár 15 m-magasra is megnőhet; levelei ezüstösen szürkészöldek, törzse csavarodó, gyakran kötegekre szakadók, ágai szétterülők. Virágai füzérszerű bugában nyílnak. Termése 1-3,5 cm hosszúak, kezdetben zöldek, majd megfeketednek, vagy zöldesbarnára érnek.




Felhasználása: Kedvelt, nagy gazdasági értékű növény, melyet 6-8000 év óta termesztenek táplálkozási és orvosi célokra. Gyümölcséből többféle eljárással olajat nyernek vagy tartósítással konzerválják. Levelét a gyógyszeripar hasznosítja értékes hatóanyaga miatt.



Az olaj minősége a fajtától, a klímától és a talaj minőségétől, a gyümölcs érettségi fokától és a sajtolás módjától függ. Egy liter olívaolajhoz átlagosan 7 kg gyümölcsöt kell leszüretelni. Az olajat szabad zsírsavtartalma alapján több csoportba sorolják, ilyen csoport az extraszűz-, a szűz- és a szűz lampant olívaolaj, a finomított olívaolaj, stb. A legjobb az extraszűz olívaolaj. 77%-ban egyszeresen telítetlen zsírsavakat és 9%-ban többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Az extraszűz olívaolajban 1,1% aromaanyag van, amely antioxidánsokból és természetes vitaminokból áll. Jótékony hatással van a tanulmányok szerint a vér és érrendszerre. Jól használható különböző betegségek diétáiban, és antioxidáns tartalma miatt, hozzájárulhat az immunrendszer egészséges működéséhez is.



A szív és érrendszeri megbetegedések előfordulása a mediterrán országokban igen alacsony, ahol a mindennapos étkezések egyik alkotóeleme az olívaolaj. Az egészséget támogató hatása az olajfának nem csak az olajra korlátozódik egyedül, ahogy nem csak a kardiovaszkuláris rendszerre van jótékony hatással. Tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy az olajfából származó kivonatoknak, ide értve a leveleket is, van egy saját egészségmegőrző repertoárja, mely legyőzi, vagy ellenáll a fertőző organizmusok támadásának és erősíti az immunrendszert is.



„ Forralj egy maroknyi levelet 1 l vízben addig, amíg az az eredeti mennyiség felére nem esik össze. 3-4 óránként egy borospohárnyit igyunk meg a főzetből, amíg a láz tart”.



Az olajfa levél 98 értékes összetevőt tartalmaz. 60-90 µg oleuropein található grammonként (szárazanyag tartalomra vetítve), valamint jelentős mennyiségű glikozidos észterét az elenol savnak és a hidroxitirosolnak. Mindazonáltal az derült ki, hogy az oleuropein és a hidrolízise folyamán keletkező oleuropein aglikon, elenol sav, beta-3,4-dihidroxifeniletil alkohol és a metil-o-metil elenolát biológiai szempontból jelentős molekulák.



AZ ELSŐ ÍRÁSOS EMLÉK



Az olajfával, mint növénnyel a Bibliában találkozhatunk először.



„Estére megjött hozzá a galamb és akkor már egy leszakított olajfalevél volt a csőrében. Ebből tudta meg Noé, hogy a víz leapadta földről” (Genezis 8:11).



A Nagy özönvíz után nem hallunk sokáig az olajfalevélről. Majd sokkal később ismét megjelenik:



„A patak partján innen is, túl is mindenféle gyümölcsfa nő majd. Levelük nem hervad el, gyümölcsük nem fogy el, havonként új terem, mert a szentélyből folyik oda víz. Gyümölcsük eledel, levelük orvosság lesz.” (Ezekiel 47:12)



Az ókori egyiptomiak lehettek az elsők, akik a gyakorlatban is használták az olajfa levelét. Égi erőt tulajdonítottak neki. Olaját királyaik balzsamozásához használták fel. A későbbi korokban közkedvelt volt a népi gyógyászatban, mint a láz leküzdésének egyik gyógynövénye. Az első hivatalos orvosi említése az olajfalevélnek 150 évvel ez előttről származik lázas betegségek és a malária gyógyításának kapcsán.



LÁZCSILLAPÍTÓ



Az olajfalevél-kivonat hatásának leírását két egymástól független történelmi forrás is lejegyzi a XIX.századból. Lázcsillapítási lehetőségről szóló riport, mely a malária megelőzésére és gyógyítása során alkalmazható szerként mutatja be olívát. 1854-ben a Pharmaceutical Jurnal közölt egy riportot egy bizonyos Daniel Hanburyvel, aki egy egyszerű receptet ajánl lázcsillapításra.



Íme a recept: Hanbury azt mondta, hogy a tinktúra hatását 1843-ban fedezte fel és azóta sikeresen használja a láz csillapítására, mely a Mytelene-szigeten 1843-ban végigsöpört súlyos és sokszor halálos betegség gyógyítása során különlegesen hatásosnak bizonyult, hatásosabbnak, mint a kinin. A láz csillapítására ez az eljárás jól ismert lett Angliában a trópusi gyarmatokról hazatérő britek között. Hanbury megemlít egy másik egyszerű megfigyelést is, amely 1811 és 1822 között Franciaországban és Spanyol országban történt. Egy spanyol orvos az olajfa levélét ajánlott a láz csillapítására, továbbá 1808-1813 között zajló spanyol háború idején a francia hadseregben szintén alkalmazták a váltóláz kezelésére. A szerző hitte, hogy a levélben található keserűanyag a gyógyító erő kulcsa. Igaza volt. Később Dr. Pallas klinikai kutatásokat végzett és megtalálta a levél analizációja során a keserű vegyületet, amit ő „Vauqueline”-nek nevezett el. Ennek a vegyületnek tulajdonította az olajfalevél lázcsillapító hatását.





VÍRUSOK, GOMBÁK, BAKTÉRIUMOK, ANTIMIKROBÁLIS, ANTIVIRÁLIS HATÁS



1995-ben használták először klinikai terápia során az olajfalevél-kivonatot. Bár még nem telt el azóta hosszú idő, az eredmények nagyon pozitívak. A tapasztalatok alapján egy nagyon ígéretes és különleges hatással rendelkező növényről van szó, melynek a gyógyításban nagyon sokrétű lehet az alkalmazása. A kutatások és klinikai tapasztalatok alapján azt mondhatjuk, hogy az olajfalevél-kivonat jótékony hatással lehet azoknál a betegségeknél, amelyeket vírusok (pl. influenza, közönséges nátha, hepatitis B, herpes, övsömör, stb.), retrovírusok (HIV), baktériumok (encephalitis), gombák (Candida a.) és protozoanok okoznak.



Első megfigyelések:



Ennek első leírása egy európai olajbogyó fermentáló üzemtől származik. Komoly problémát jelentett számukra, hogy az olajbogyó tejsavas erjesztése során nagyon erős volt a friss gyümölcs ellenállása a tejsav baktériumaival szemben. Amikor az oleuropeint eltávolították a termésből, azt tapasztalták, hogy a fermentáció sikeresen lezajlott.



Egy másik tapasztalat, mely az olaj gyártási eljárás során figyeltek meg. Az eljárás során bogyókat pépesítik és közben folyamatosan vízzel mossák. Ezt az elhasznált vizet, ha a földre öntötték, ott a baktériumflórát megváltoztatta, ez befolyásolta a természetes elbomlási folyamatokat. 1960. Panizzi és kollegái izolálták a keserű glikozidot, az oleuropeint az olajfa leveléből. Később azt is meghatározták, hogy ez a fenol típusú vegyület, az irridoid csoporthoz tartozik. Az oleuropein, - Pallas által „Vauqueline”-nek nevezett vegyület - adja az olajfa erős ellenálló képességét. Ezért olyan erősek és ellenállóak a rovarokkal és a bakteriális fertőzésekkel szemben az olajfák.



Kutatások, beszámolók:



Az oleuropeinnek és kapcsolódó vegyületeinek antibakteriális hatását kémcsőben végzett vizsgálattal igazolták. Fleming és kollegái izoláltak 6 fontos fenol vegyületet a zöld olívából. Köztük egy különlegeset, amely az oleuropein hidrolizálásával keletkezett. Úgy találták, hogy ez a vegyület jobban gátolta a tejsavbaktérium ( Leuconostoc meseteroides FBB) növekedését, mint maga az oleuropein. Majd a az oleuropein aglikonja és az elenolsavat vizsgálta közben azt tapasztalták, hogy sokkal inkább gátolták további 3 tejsavbaktérium törzs növekedését. Mivel az aglicon, az elenol savnak és b-3,4-dihidroxifeniletil alkoholnak az összekapcsolódásaként jön létre, és az utóbbi összetevő nem volt gátló tényező, a kutatók arra következtettek, hogy az elenol sav az aglicon molekula azon része, mely a növekedési folyamatot gátolja. Az oleuropein önmaga nem gátolta ezeknek a baktériumoknak a növekedését, viszont gátolta 3 nem tejsavbaktériumét ( Staphylococcus aureus, Bacillis subtillis és a Pseunomodas solanecearum).



Továbbá, az oleuropein kivonat savas hidrolízisekor keletkező anyag további 8 féle baktérium növekedését gátolja. Több újkeletű kémcsőben végzett vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy az oleuropein és az a savas hidrolízise során keletkező anyag szintén megakadályozza a csírázást és a spóraképződést a Bacillus megterium esetében és gátolja a Bacillus cereus T. csíraspóráinak kifejlődését.



Antimikrobális hatását a A Mycosis Jurnalban Markin D. és kollegái is publikálták. A vizsgált mikroorganizmusokat beoltották különböző koncentrációjú olajfalevél vizes kivonatával. A z eredmény azt mutatta, hogy a 0,6% (w/v) olajfalevél vizes kivonata majdnem az összes vizsgált baktériumot semlegesítette 3 órán belül. A dermatofiata gombákat 1,25% (w/v) növényi kivonat a következő 3 nap alatt, amíg a Candida albicans -t a következő 24 órán belül semlegesítette 15% (w/v) növényi kivonat. C.albicans a 40% (w/v) olajfalevél-kivonat hatásának kitett sejtek electronmicroszkópos vizsgálatával azt látták, hogy a sejtek befelé fordultak és alaktalanná váltak. Az Escherichia coli sejteket hasonló vizsgálatnak vetették alá, de csak 0,6% (w/v) olajfalevél-kivonatot használtak. A vizsgálat során azt tapasztalták, hogy teljesen elpusztultak a sejtek. Ez az eredmény arra enged következtetni, hogy jelentős antimikrobális hatása van az olajfalevél-kivonatnak jegyezték le a kutatók.



1999-ben a Journal of Pharmacy and Pharmacology 51. számában kutatók összegezték, hogy a standardizált olajfalevél-kivonat potenciális antimikrobális hatóanyaga lehet a bélrendszert és a légzőszervi traktus ért fertőzések kezelésének.



A Herpes simplex II. típusú fertőzésre klinikai tanulmányt folytattak egy szerrel, mely koncentrált olajfalevél-kivonatot tartalmazott, de ezt végül nem publikálták. 1993-ban az előzetes tanulmányt hozták nyilvánosságra. 6 esetben vizsgálták a szer hatását, ahol Herpes simplex II.-et ( I. lehetőségét) diagnosztizálták az orvosok. A kezelés 2-4 oz. szert írt elő 6 óránként 6 héten át. 3 esetben teljesen visszafejlődött a seb és a hozzá kapcsolódó fájdalom illetve diszkonfort érzés 36-48 órán belül elmúlt. A negyedik esetben a fájdalom enyhülése a további 48 óra múlva történt. A másik két esetben a fájdalom vagy a diszkonfort érzés a kutatási időszakon túl enyhült. A kezelés 2- 3. hete után csökkenő tendenciát mutatott a vér antitest szintje tekintetében. De a vizsgált esetek alacsony száma miatt nem lehet végleges következtetést levonni ebből az eredményből.



Nagyon érdekes kutatást végeztek a York University Scholl of Medicine kutatói New-Yorkban, amit a Biochem Biophys Commun. 2003. augusztusi számában közöltek. Az olajfalevél-kivonat gátolta a HIV-1 vírust, és nem volt toxikus hatással az egészséges sejtekre nézve. Az olajfalevél-kivonat gátolja az akut fertőzést és a HIV-1 sejtek közötti transzmissziót ( átörökítést) és megakadályozza a HIV-1 replikációját. A célsejtekben toxikus hatás nem volt kimutatható.



SZÍV ÉS ÉRRENDSZER



A mediterrán országok táplálkozási szokásai, a sok gyümölcs, zöldség és az olívaolaj nagy mennyiségben tartalmaz természetes antioxidánsokat. Ezek mindennapos fogyasztása összefüggésben van a szívkoszorúér betegségek előfordulásának alacsony számával. Az olajfalevél-kivonat aktív hatóanyagának nagyon érdekes, figyelemreméltó hatása van a kardiovaszkuláris rendszerre (pl. javítja a koronáriás erek véráramlását, csökkenti a vérnyomást és a szabálytalan szívműködés előfordulását) és a vér alkotórészeire (trombociták), ami összefüggésben van antioxidáns hatásával. Magas koleszterinű patkányokon végzett kísérletek során az oleuropein hatására a koleszterinszint leesett. Amikor a patkányoknak olajfalevél-kivonatot adtak sokkal nagyobb mértékben csökkent a koleszterinszintjük, mint amikor tízszeres mennyiségű oleuropeint használtak. A kutatók azon az állásponton vannak, hogy az oleuropeinnek együtt kell bejutnia az olajfalevél többi hatóanyagával ahhoz, hogy a koleszterinszint csökkenését érjék el.



Morton Walker D.P.M. orvoskutató cikket közölt a Townsend Letter for Doctors and Patients 1996. júliusi számában, melyben rávilágított, hogy a flavonoidok bevitele összefüggésben van az alacsonyszámú kardiovaszkuláris rendellenességek előfordulásával. Rámutatott, hogy a napi olívaolaj és/vagy az olajfalevél-kivonat bevitele, amely fenolokat tartalmaz, nyújtja ezt a kedvező hatást.



ANTIOXIDÁNS



Régóta köztudott az olajfa levélének-, a gyümölcsének- és olajának kivonat fenol komponensének antioxidáns hatása. Nemrégiben Le Tutor és Guedon megmutatták, hogy az oleuropein, a hidroxitirosol, és különösen az Olea europaea levél kivonata (mely 19% oleuropeint, 1,8% fllavonoid glikozidot és 3,4-dehidroxi-fenil észtert tartalmaz) sokkal hatékonyabb antioxidánsnak bizonyult, mint az E-vitamin vagy más előállított antioxidáns ( Butil-hidroxi-toluol=BHT=E321) a modellezett kémiai rendszerekben. Egy másik újabbkeletű laboratóriumi vizsgálateredményei azt mutatták, hogy az oleuropein jelentősen gátolja a normál emberi plazmából kivont LDL koleszterin réz-szulfát által indukált oxidációját.



VÉRCUKOR



Az olajfalevél-kivonata jótékony hat a vér cukorszintjére, melyat a spanyol Gonzalez M. és társai vizsgáltak a Granadai Egyetemen. A maximális vércukorcsökkentő hatás a megfigyelések szerint a téli hónapokban begyűjtött minta esetében volt, pontosan februárban. Ezt a hatást az olajfalevél-kivonat egyik alkotóanyaga az oleuropeosid eredményezi, amelyik 16mg/kg adagnál volt hatékony. Ez a vegyület az állatokon alloxannal mesterségesen kiváltott diabétesz esetében is igazolták.



A kutatók az olajfalevél-kivonat a vércukorszint csökkentésének mechanizmusának két módját feltételezik:



cukor okozta inzulin felszabadulás hatékonyabbá válása

megnövekedett perifériás cukorfelvétel

PSORIAZIS



Joseph Territo, M.D. bőrgyógyász tapasztalatait következő képen összegezte:



„Az olajfalevél-kivonatot már több mint 100 páciensen használtam eredménnyel Elsődleges célom volt a psoriazis kezelésében a hatékonyságát megfigyelni, amihez az olajfalevél-kivonatot, mint gyulladáscsökkentő hatóanyagot tettem egy gélbe, de mind a kapszula, mind a tablettahatásosnak bizonyult. Az olajfalevél-kivonat kapszulával kapcsolatos tapasztalatom, hogy a psoriázisos betegek 70%-nál javulás volt tapasztalható. Azt figyeltem meg, hogy javulás nem csak a psoriazisos pikkelyek csökkenésében volt, hanem a bőr pirosságának enyhülésében és a gyulladt felületek reakciójában is. Belsőleg alkalmazott olajfalevél-kivonat kapszulával és a helyileg használt géllel a pácienseimnél még jobb eredmény értem el a pszoriázisos sebek esetében-több, mint 75%-uknál.”



KUTATÁS MAGYAR RÉSZTVEVŐKKEL



Az 1990-es évek végén Magyarországon az R-Klinika is csatlakozott ahhoz az amerikai klinikai tanulmányhoz, mely egy olajfalevél-kivonatot tartalmazó készítmény az emberi szervezetre gyakorolt hatását vizsgálták A vizsgálatban összesen 500 fő vett részt. A páciensek 2 kapszulát (500mg olajfalevél-kivonat/kapszula) szedtek 3-szor naponta, és csökkentették az adagot 4x1 kapszulára, ha a tüneteik enyhültek.



164 légzőszervi vagy tüdőt érintő betegből (mandulagyulladás, garatgyulladás, tüdőgyulladás, hörghurut) 157 teljesen meggyógyult 6-nak az állapota javult, 1 betegről nem volt hír;

67 fogászati problémával (fogbél-gyulladás, leukoplakia, szájnyálkahárthya-gyulladás) küzdő betegből 60 teljesen meggyógyult, 5 beteg állapota javult, 2 állapota nem változott;

209 betegből, akik vírusos vagy bakteriális eredetű bőrfertőzésben szenvedett 150 teljesen meggyógyult, 59 állapota javult;

17 gyomorfekéllyel és Helicobacter pylori fertőzöttek bár nem gyógyultak meg teljesen, javulást mutattak;

43 páciens közül, akiknek immunrendszer gyengeségük volt 40 immunstátusza javult, míg 3 páciens állapota nem változott.

MELLÉKHATÁS



A klinikai használat során amit megfigyeltek mellékhatásként az úgynevezett „die-off” hatás, amelyik a Herxheimer reakcióhoz kapcsolódik és ritkán találkoztak a kezelés alatt gombás fertőzéssel. Ez abból adódik, hogy az igen nagy mennyiségű fertőző korokozó a testben elpusztul viszonylag rövid idő alatt. Ilyenkor nagy mennyiségű toxikus anyag keletkezik a test szöveteiben és a véráramban az elhalt korokozók úgy mint „sejtes hulladék”.



Az ember immunrendszere gyorsan reagál ezekre az anyagokra, hogy minél előbb eltávolítsa a szervezetből. Ennek eredménye képen előfordulhat átmeneti allergiás, vagy az influenzához hasonló tünet, mint fejfájás, láz, izom- és ízületi fájdalom és hasmenés. Ezek a tünetek a 4-7 nap között jelentkezhetnek. Néhány páciens csak enyhe fejfájást érezhet, és sokan nem tapasztalnak semmilyen tünetet.



A „die-off” hatás nem káros, ilyenkor azt javasolják, hogy ideiglenesen függesszék fel a szedést vagy csökkentsék a napi adagot, hogy a szervezet ki tudja üríteni a toxikus hulladékot, ami az elhalt kórokozók eredménye."-



Az egészségügy az élet olyan területe, ahol bárkitől tanulhatunk olyan hasznos gyógymódokat, amit addig nem ismertünk, és bárkit megtaníthatunk olyan hasznos gyógymódokra, amit addig ő nem ismert." (Majdán Antal)



Forrás: pirula.net

 
 
 
 
 
 
 
 
Fogyasztói ár : 4 790 Ft