2010. okt. 1.

Pár fontos infó a Magnéziumról !

MAGNÉZIUM


Az élelmiszer feldolgozással a búza és a rizs magnéziumtartalmának 75%-át elveszíti. Ráadásul az új, modern, rövidszárú, gabonafajták nem képesek a talajban lévő magnéziumot felvenni, így a lakosság eleve kevés magnéziumhoz jut.

A magnézium kulcsfontosságú elem az idegsejtek ingerületvezetésében és az izomsejtek összehúzódásában, így hatása a szívizom sejtekre sem mellékes.

Egy 1986-ban publikált amerikai felmérés szerint a lakosság 70%-a, az ajánlott magnézium fogyasztásnak csak 39%-át kapta meg a táplálkozással. Ehhez még hozzá kell adni, hogy az élelmiszerekben felvett magnézium (a többi ún. kétértékű kation) az üdítőitalokban (Coca Cola és társai, elég elolvasni a címkéjüket) lévő foszforsavval vízben oldhatatlan magnéziumfoszfát csapadékot képez és hasznosulás nélkül kiürül a szervezetből, így az egyébként is kevés elfogyaszott magnéziumnak egy része haszosulás nélkül eltávozik a szevezetből.Az üdítőitalok fokozottan károsak a fejődésben lévő gyermeki szervezetre is és hatásuk a fogazat betegségeire ill. gerincoszlop fejlődésére a kutatók között, jólismert. Érdekes módon ez az ismeret már nem jut el a pedagógusokhoz, szülőkhöz és gyermekorvosokhoz, hála a a Cola hirdetéseken hizlalt médiáknak.

Az orvosoknak annyi mentségük lehet, hogy nagyon nehéz egy szervezet magnézium ellátottságát mérni, mivel a szervezetben lévő magnéziumnak összesen csak 1%-a van a vérben, így a vér magnézium szintjének mérése csak nagyon súlyos magnéziumhiány esetén ad tájékoztatást.

Mássszóval normális vér értékek estén is lehet a szervezetben magnézium hiány. A magnéziumhiány kísérője, apróbb, de makacs izomgörcsök, alvási zavarok, idegesség.

A szokásos automatákkal végzett vérvizsgálat során a magnézium szintet is mérik és nagyon sokszor az élettani határon belül lévőnek írja ki az automata. Az orvos ilyenkor azt hiheti, hogy minden rendben, hacsak nem tudja, hogy mennyire semmitmondó az ilyen lelet.

Az amerikai orvosszövetség felmérése szerint 1000 kórházi (!) beteg vizsgálatánál 90% esetén nem is gondoltak az esetleges magnéziumhiányra. Sokuk meg is halhatott a fel-nem-ismert magnéziumhiány következtében.

Jelenleg a magnéziumhiány megállapítására a vörösvértestekben lévő magnézium szint meghatározása a legjobb teszt, ha ezt valahol rutinszerűen elvégzik (ami kérdéses), de még ez sem ad pontos tájékoztatást. A magnéziumhiány a legbiztosabban a magnézium terhelési próbával állapítható meg.

A magnézium adagolás hatására, különösen magnéziumhiány esetén, izom ellazulás következik be. Többször látni labdarúgó mérkőzéseken, különösen a hosszabbítások előtti szünetekben, hogy egyes játékosok kétségbeesetten próbálják „kihúzni” a görcsöt a lábukból – az ilyen jelenetek is erősen magnéziumhiányra utalhatnak!

Kalcium adás hatására izom görcs léphet fel. Ha kevés a magnézium és elegendő a kalcium, akkor relatív kalcium túlsúly alakul ki, ami izomgörcsöt okozhat. Ha ez a görcs vagy másszóval „görcskészség” nem csak a harántcsíkolt (váz-) izomzatban hanem a simaizomzatban is jelentkezik (simaizom a szívizom és az érrendszerben lévő izomsejtek), akkor az eredmény: „magas vérnyomás, perifériás érbetegségek, anginás rohamok, arrhytmia, sőt felléphet hirtelen szívhalál is.A magnéziumhiány megzavarja az ún. nátriumpumpa működését, ami önmagában is magas vérnyomást okoz.

DE. Ha a magnéziumhiány önmagában magas vérnyomást és kardiológiai tüneteket okoz, akkor bármivel is kezelik a magnéziumhiány következményeit (kivéve a magnéziumkezelést), az soha nem szűnik meg! Az ilyen tünetek jelentkezéskor a legtöbb rutinos orvos vízhajtót ír fel, aminek következtében nem csak a meglévő kevés magnézium is távozik a szervezetből, hanem a kálium is kiürül, aminek eredménye a fokozott görcskészség – és vélhetően a tünetek megmaradása (hacsak nem súlyosbodása) (Warram, MD, és mtsai.: Excess Mortality Associated With Diuretic Therapy in Diabetes Mellitus- Arch Intern Med. 1991;151(7):1350-1356).Az egyik magyar gyógyszergyár évtizedek óta gyárt egy Panangin nevű magnézium/kálium kombinációs készítményt a vízhajtók mellé. Nem tudni milyen megfontolásból, de kivették a TB támogatott gyógyszerek közül – az „ejópaiszintű” szakorvos kollégiumok mély (de annál beszédesebb) hallgatása mellett. Nem is írja egyik orvos sem fel – valamilyen rossz reflex alapján csak TB támogatott gyógyszereket írnak fel, holott számos nem támogatott és kedvező árú készítmény is van forgalomban. Ezeknek azonban, éppen az olcsóságuk miatt, nincs olyan erőszakos marketingjük, mint a drágább szereknek. Mivel vízhajtástól a magas vérnyomás súlyosbodhat, újabb gyógyszereket vetnek be, amelyek következménye lehet az ún. refrakter hypokaliemia (kezelhetetlen káliumhiány) vagy a visszatérő arrhytmia. Ez utóbbit ilyenkor kalcium-csatorna blokkolókkal kezelhetik, ami enyhítheti a tüneteket. A kalcium-csatorna blokkolók adása ellenére a fel-nem-ismert magnéziumhiány fenntarthatja a tüneteket. A vízhajtók nem csak súlyosbítják a magnéziumhiányt, de emelik a vérben lévő zsírok szintjét is. Így a magas vérnyomás problémához már a zsíranyagcsere zavara is társul. A magnéziumhiány tüneteinek eltüntetésére tévesen használt gyógyszerek mellékhatásai miatt a betegség nem csak súlyosbodhat, de feltehetően állandósul is. A különböző mellékhatások kombinálódnak és kialakulhat egy lavina hatás. A ma divatos fitness őrület hatására, a gyanútlan páciens elhatározza, hogy kocogni fog vagy body terembe jár. Az izzadással még több magnézium távozik. A magnéziumhiány miatt kialakuló szív arrhythmia vezethet hirtelen szívhalálra is.

Ez akár híres sportolókat is utolérhet. Sok szakirodalmi bizonyíték található arra, hogy az orvosok táplálkozással kapcsolatos ismereti hiányosak.

Egy felmérésben 22 szívmegállást elszenvedő beteget vizsgáltak meg. Ezek 59%-ának abnormálisan alacsony volt a vér szérum magnézium szintje. Azok, akiknek abnormális volt a vér magnézium szintjük mind meghaltak, a „normális” magnézium szintűek közül 66% halt meg. A nem pontosan mért magnéziumszintek alapján a normális magnézium szint mellett 34% életben maradt (Cannon és mtsai: Magnesium levels in cardiac arrest victims: Relationship between magnesium levels and successful resuscitation Annals of Emergency Medicine, Volume 16, Issue 11, Pages 1195-1199.Egy másik vizsgálatban 103 heveny szívinfarktusos beteget két csoportra osztottak. Az egyik csoport intravénásan kapott magnéziumot, míg a másik csak placebot. A placebo csoport halálozása a kórházban 17% , míg a magnézium kezelteknél ugyanez csak 2% volt (Taylor, 2002 http://www.leedsth.nhs.uk/sites/emibank/clinicians/spr/documents/magnesium.pdf)Minden adat és megfigyelés ellenére a magnézium állapotot nem monitorozzák rutinszerűen. Ugyanakkor az Egyesült Államokban vannak kórházak és klinikák, ahol minden miokardiális infarktusos betegnek rutinból adnak egy nagy adag magnéziumot. De nem általános, hogy a krónikus betegeket kezelő orvosok ellenőriznék pácienseik magnézium állapotát. A legtöbb betegnél nem szüntethető meg a hypokalaemia, hypocalcaemia és a hypophosphaemia, amíg a beteg magnéziumhiányos! (Whang,R. – Ryder,KW.: Frequency of hypomagnesemia and hypermagnesemia, requested versus routine, JAMA: 263: 3063-3064, 1990).És természetesen a magnézium ellátottáság befolyásolja az atheroscerosis kialakulását is (Orimo,H. – Ouchi,Y.: The role of calcium and magnesium int he development of atherosclerosis. Ann.N.Y.Acad.Sci. 598: 444-457, 1990).A vezető halálok a szív-érrendszeri betegség csoport. Ennek kezelése jelentős erőforrásokat köt le. Egynapi magnézium dózis ára, TB támogatás nélkül, 60 Ft – támogatással kb. 30 Ft. Egy szívbeteg kórházi ellátása napi többszázezer forint. Lehet számolni.

A magnéziumhiány biztosan csak napi 1000 mg magnéziumcitrát többhónapos fogyasztásával szüntethető meg. Ezt csak otthon vagy ambuláns kezelés keretében lehet biztosítani. Magnéziumhiány állhat a TIA (transient ischemic attack – átmeneti agygörcs) hátterében is egyes esetekben (Fehlinger és mtsai.: Hypomagnesemia and transient ischemia cerebral attacks. Magnesium Bull. 6:100-104, 1990.)Öregek. Nem jó hír. Egy átlagosan 82 éves betegcsoportot, ahol mindenki valamilyen csípőcsont-törést szenvedett, két részre osztottak. Az egyik csoport kapott ásványianyag kiegészítést, a másik nem. Akik kaptak, azoknál 44% volt az orvosi komplikációk száma, míg azok, akik nem kaptak ásványianyag kiegészítést 87%-ban szenvedtek valamilyen komplikációtól. Az átlagos ápolási napok száma a kiegészítésben részesült csoportban 24 volt, a másik csoport 40 napjával szemben. A halálozás a kiegészítős csoportbsn 24%, a kiegészítetlen csoportban 37% volt, ilyen magas törékeny korban. Ez az egyszerű eljárás mégsem képezi a rutin részét (Delmi és mtsai.: Dietary supplementation in elderly patients with fractured neck of the femur. Lancet 355: 1013-1016, 1990).

A magnéziumhiány összesen 40 tünetet okoz. Colitisre emlékeztető emésztőszervi görcsök (Main és mtsai.: Magnesium deficiency in chronic inflammatory bowel disease and requirement during untravenous nutrition, J.Parenteral Nutr. 5:15-19, 1985).

Migrént okozó agyi érgörcsök, asthmás rohamok (http://www.asthmaworld.org/asthma-magnesium.htm ) De nagy adag magnéziumot használtak sikeresen pszichátriai betegségek kezelésben is. A magnéziumhiánnyal kapcsolatos idegrendszeri tünetek lehetnek: izgatottság, irritabilitás, pánik rohamok (Hall, RCW. – Joffee, JR.: Hypomagnesemia, physical and psychiatric symptoms, JAMA, 224: 13, 149-1751, 1973!!!)

A pánik betegség gyakori a szívbetegek között (Beitman, BD és mtsai.: Panic disorder in cardiology patients: A review of the Missouri panic/cardiology project, Journal of Psychiatric Research Volume 27, Supplement 1, 1993, Pages 35-46), de nem csak a magnéziumhiány okoz pánik betegséget.

Bár nem minden betegség oka a magnéziumhiány, sok betegség hátterében szerepelhet súlyosbító körülményként. Az egyéb mikroelemek hiányáról sem szabad megfeledkezni. Egyszerű vizsgálatokkal 1987-ben (!!!) azt találták, hogy a sürgősségi ellátásra szoruló betegek 23-50%-ában valamilyen fel nem fedezett ásványianyag hiány van jelen (Roubenoff és mtsai.: Malnutrition among hospitalized patients: problem of physicians awareness. Arch.Intern.Med. 147: 1462-1465,1987).

Más vizsgálatok az amerikai lakosság 50%-ában találtak magnéziumhiányt. Még a legkisebb tünet, mint amilyen az elalvási nehézség vagy szorongás is a magnézium vagy valamilyen más vegyület hiányára utalhat, amitől azután a súlyosabb arteriális és kardiális betegségek kifejlődhetnek. (Seelig,M.: Cardiovascular consequences of magnesium deficiency and loss: pathogenesis, prevalence and manifestations – magnesium and chloride loss in refractory potassium repletion, Am.J.Cardiol. 53:4g.21g,1989!). .

http://www.arthritistrust.org/Articles/MagnesiumChlorideHexahydrateTherapy.pdf Valaki szólhatna a körzeti orvosoknak is (Forrás: http://www.coware.hu/magnezium.htm)

Mit tudunk mi ajánlani:
Magnézium formula


Egy Magnézium Formula kapszula tartalmaz
83 mg magnézium –iont biológiailag jól elérhető formában.

1 kapszula hatóanyagtartalma:

Magnézium carbonat 100 mg ,
Magnézium citrat 100 mg,
 Magnézium glycerophosphat 100 mg,
 Magnézium oxid 50 mg,
 Kaliumhydrogenaspartat 70 mg,

További kérdéseit küldje :  info@dollpin.org