2011. ápr. 25.

Vitamin D3 Tropfen (cseppek) 15ml

 D3Vitamin Cseppek  15ml



Alkalmazási területek:


  • Csontritkulás megelőző és támogató kezelése
  • Angolkór megelőző és támogató kezelése
  • Szélütés és szívinfarktus megelőző és támogató kezelése
  • II-es típusú cukorbetegség támogató kezelése
 D vitamin


A D-vitamin hormonszerű természetes anyag vagyis nem ugyanott hasznosul a szervezetben, mint ahol termelődik.



A szervezet nem a táplálékkal jut hozzá, hanem a növényi, illetve állati eredetű provitaminból alakítja át.



A D-vitamin legnagyobb része a bőr alatt elraktározott elővitaminokból napsugárzás hatására alakul át. Mind a provitaminok, mind a gyárilag előállított D-vitamin a zsírokkal együtt szívódnak fel a vékonybélből.



A kalcium és a foszfor felszívódását segíti, meggyorsítja a csontképződés folyamatát.



Természetes forrásai: tőkehalmájolaj, hering, makréla, lazac, máj, tojás, tej és tejtermékek, cheddar sajt.



Felszívódását segítő tényezők:



•olajok, zsírok

Felszívódását gátló tényezők:



•magas koleszterinszint kezelésére felírt kolesztiramin tartós szedése

•hashajtóként alkalmazott ásványi olajak

Optimális mennyiség:



felnőttek: 5-15 mcg/nap



terápiás célokra: 10-25 mcg/nap



A D-vitamin tartósan elégtelen bevitelének fontos szerepe lehet a csontritkulás kialakulásában.



A vegetáriánusok és tejet, tojást sem fogyasztók, az 55 évnél idősebbek, a terhes, illetve szoptató anyák, és a csontritkulással fenyegetett emberek mellett mindazoknak érdemes napi rendszerességgel D-vitamin-kiegészítőt fogyasztaniuk, akik a nyári hónapok alatt kevés napsütést élvezhetnek.



D-vitamint elsősorban gyerekeknél lehet túladagolni, ezért az ő étrend-kiegészítésüket kizárólag orvos rendelheti el.



D-vitamin túladagoláskor jelentkezhetnek: gyenge étvágy, hányinger, hányás, fokozott vizelet-kiválasztás, gyengeség, idegesség, szomjúság, fejfájás, alkalmanként depresszió.






Hiányállapotok:


•lassú növekedés gyermekkorban

•angolkór

•csontlágyulás

•izomgyengeség

Forrás:



Dr. James E Balch: Prescription for Nutritional Healing, Avery Publishing, Garden City Park, NewYork, 1990Journal of Athlete Nutrition, Vol. 43. No. 1. 1991



Earl Mindell: Vitamin Biblia, Westinvest Kft, Budapest, 1991



Brencsán János: Új orvosi szótár, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1983







Biokémiai funkciók





A D-vitamin fogalma alatt a D-sztekoszteroid vegyületek összességét értjük. A legismertebb a D2-vitamin (ergokalciferolt), D3-vitamin (kolekalciferol). Csak a D2-vitamin és D3-vitamin hasznosítható az emberek számára. Az ember képes a D3-vitamint biokémiai összetétele a koleszterin struktúra biokémiai melléktermékeként magától előállítani. Ehhez szüksége van a napfényre. A D-vitamin egy hormonális előfutára a szervezet kalcium és foszfátháztartásnak. Ez szabályozza a parathormonnal és a kalcitoninnal együtt a kalcium- és foszfátháztartást. A cél szervek a csont, a vesék, a bél, és a mellékpajzsmirigy. Megemelkedett parathormon szint, vagy alacsony kalcium és foszfát szint elősegíti az aktív D3-vitamin kialakulását.

A D-vitamin fontos a csontok mineralizációjához. A D3-vitamin hiánya angolkór kialakulásához vezet gyermekeknél és serdülőknél, valamint csontritkuláshoz felnőtteknél.

A bélben a D-vitamin elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását a vékonybélből. A vesékben a D-vitamin segíti a kalcium és a foszfor visszaszívását. A D-vitamin és metabolitjai részt vesznek a hasnyálmirigy inzulinkiválasztásában, a sejtek növekedésében, a sejtek differenciálódásában, az izomsejtek kalciumtranszportjában. Kísérletek szerint a D-vitamin több fajta tumorsejt esetében gátolja a sejtek proliferációját.

A D-vitamin-hiány izomgyengeséghez vezet. A legújabb tanulmányok szerint a D-vitamin hiány szerepet játszik a stroke előfordulásában is, és növeli a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Széles körben végzett legutolsó tanulmányok szerint a D-vitamin hiány emeli a kardiovaszkuláris eredetű halálesetek és a 2-5 faktor esélyét. Állatkísérletek kimutatták, hogy az egerek D-vitamin-receptorait hatástalanítva, D-vitamin hiányában szívizom hipertrófia, miokardiális fibrózis, artériás magas vérnyomás, fokozott trombózis kockázat és nefropátia alakult ki.




Tartalma:15ml

Repceolaj, Argánolaj kontrolált Biológiai termelésböl,

MCT- mittekettige Trigliyceride,

Cholecalciferol,



Ajánlott napi adag : (Therapeuta vagy természetgyógyász javaslatára szedhet többet is.)

1 csepp hatóanyag tartalma: %RDA

vitamin D3 600I.E =15 µg tartalmaz 300%


Literatur

Zittermann A.: Vitamin D in preventive medicine – are we ignoring the evidence? Br. J Nutr. 2003; 89, 552-572

Garland CF. Et al.: Serum 25-hydroxyvitamin D and colon cancer: eight-year prospective study. Lancet 1989; 2: 1176-1178

Garland CF. Et al.: Vitamin D for cancer prevention: global perspective. Ann Epidemiol. 2009; 19: 468-483

Pilz S. et al: Low vitamin D levels predict stroke in patients referred to coronary angiography. Stroke 2008; 39: 2611-2613

Wang TJ. Et al.: Vitamin D deficiency and risk of cardiovasular disease. Circulation 2008; 117: 503-511

Pittas AG. Et al.: The role of Vitamin D and Calcium in Type 2 diabetes. A systematic review and meta-analysis. J Clin Endocrinol Metab. 2007; 92, 2017-2029

Lind L, Wengle B, Wide L, et al. Reduction of blood pressure during long-term treatment with active vitamin D (alphacalcidol) is dependent on plasma renin activity

and calcium status. A double-blind, placebo-controlled study. Am J Hypertens 1989;2(1):20-25.

Lyons RA, Johansen A, Brophy S, et al. Preventing fractures among older people living in institutional care: a pragmatic randomised double blind placebo controlled

trial of vitamin D supplementation. Osteoporos Int 2007 Jun;18(6):811-8

Dobnig H. et al.: Independent association of low serum 25-hydroxyvitamin D and 1,25 -dihydroxyvitamin D livels with all-cause and cardiovascular mortality. Arch

Intern Med.2008; 168: 340-1349

Pilz S. et al: Low Vitamin D levels predict stroke in patients referred to coronary angiography, Stroke.2008; 39: 2611-2613

Witham MD.et al.: Effect of Vitamin D on blood pressure: a systematic review and meta-alalysis. J Hypertens. 2009; 27: 1948-1954

Xian W. et al.: Cardiac hypertrophy in Vitamin D receptor knockout mice: role of the systemic and cardiac renin-angiotensin systems. Am J Physiol Endocrinol.

Metal. 2005; 288: E125-132



D-vitamin új fegyver a rák ellen?



D-vitamint vesz magához, annál csökken a bármilyen okból bekövetkező halál kockázata. Ezt állapította meg egy új európai vizsgálat. Emellett a D-vitamin jótékony hatású szívbetegségben, rák ellen, cukorbetegség, bélbetegségek esetén, csontritkulásban stb.

Az olaszországi Milánóban működő Európai Onkológiai Intézet, valamint a franciaországi Lyonban található Nemzetközi Rákkutató Ügynökség munkatársai összesen 18, több mint 57 ezer emberre kiterjedő kutatás eredményeit tekintették át. Ezekben a vizsgálatokban a D-vitamin napi adagolása 300 NE-től (nemzetközi egység) egészen 2000 NE-ig terjedt, az alkalmazott átlagos napi adag 528 NE volt.

Az adatok nyilvánvalóvá tették, hogy a D-vitaminpótlásban részesülők halálozási kockázata 7%-kal volt alacsonyabb, mint azoké, akik nem fogyasztottak ilyen tartalmú étrend-kiegészítőket. A vérminták elemzésével az is kiderült, hogy akik D-vitamin-tartalmú táplálékkiegészítőket fogyasztottak, azoknál a vér D-vitamin-szintje 1,4-5,2%-kal volt magasabb, mint az ilyen kiegészítést nem fogyasztóknál.



Mérsékli a sejtfalak áteresztő képességét

Mivel a D-vitamin mérsékli a sejtfalak áteresztő képességét – ez a rák esetén rendkívül fontos –, a kutatók úgy vélik, hogy a mostani eredmények hozzájárulhatnak új rákellenes, illetve más betegségek ellen hatásos gyógyszerek kifejlesztéséhez.

A D-vitamin, mint ismeretes, ahhoz is szükséges, hogy a kalcium be tudjon épülni a csontokba. A kutatók ajánlása szerint naponta 400-600 NE D-vitamint szükséges magunkhoz venni. A bőrünk is képes megtermelni napfény segítségével a D-vitamint, ha rendszeresen és elegendő időt töltünk a napon

.

Dr. Mercola, ismert amerikai orvos szakíró úgy véli, hogy a D-vitamin sokkal fontosabb az egészségünkhöz, mint gondolnánk. A D-vitaminnak sok más szempontból is előnyös hatásai vannak. Ilyenek például: jótékony hatású szívbetegségben, rák ellen, a cukorbetegség és különböző gyulladásos bélbetegségek esetén, reumás ízületi gyulladásban, sclerosis multiplexben (SM), csontritkulásban stb.

Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint évente 600 ezer esetben lehetne megelőzni a rákbetegséget pusztán azzal, hogy az emberek megfelelő, a jelenleginél nagyobb mennyiségű D-vitamint vesznek magukhoz. A fő kérdés azonban az, hogy mi a legjobb módja a D-vitamin adagolásának.



Mi a legjobb módja az adagolásnak?

Bár a kutatások szerint a D-vitamin tartalmú táplálékkiegészítők hatékonyabbak, mint a napozás, dr. Mercola ellenkező véleményt fejt ki. Annál is inkább, mert – érvel – a D-vitamin szedésekor túladagolás is bekövetkezhet, tehát az embereknek pontosan tudniuk kell, milyen a D-vitamin-szint a vérükben, illetve, ha ilyen tartalmú étrend-kiegészítőt szednek, akkor rendszeresen ellenőriztetniük kell ezt a vérszintet. Természetes eredetű élelmiszerekben – tojásban, szerves húsokban, állati zsírban, tőkehalmájolajban és tengeri halakban – megtalálható a D-vitamin abban a D3 formában (kolekalciferol), amely leginkább megfelel a szervezetünknek. Semmiképpen sem szabad D2-vitamint magunkhoz venni.



Mekkora az optimális mennyiség a D-vitaminból?





Dr. Mercola szerint ez 45-52 ng/ml (115-128 nmol/l). Aki rászánja magát, hogy D-vitamin tartalmú táplálékkiegészítőt szedjen, annak mindenképpen kérnie kell a kezelőorvosát a D-vitamin-szint rendszeres ellenőrzésére. Kétféle D-vitamin vizsgálat létezik, ezek közül a 25(OH)D elnevezésű tesztet szükséges elvégezni. (A rövidítés a 25-hidroxivitamin D-t takarja.)

Forrás: Archives of Internal Medicine, September 10, 2007;167:1730-1737 és Forbes.com September 10, 2007


Tisztelt olvasó ha felkeltette érdeklödését termékünk megvásárolhatja forgalmazói partnereinktöl vagy a

fogyasztói ár . 4 660 Ft