2012. nov. 5.

A bursitis (nyáktömlő-gyulladás) és tünetei


A bursitis (nyáktömlő-gyulladás) és tünetei

Az űrlap teteje

Az űrlap alja

A bursák (nyáktömlők) a csontos kiemelkedéseket fedik, azok kipárnázására szolgálnak. Testünkben körülbelül hetven különböző helyen találhatóak meg, az izmok és inak, csontok fölötti elmozdulását segítik elő. Elhelyezkedésükből és funkciójukból adódóan ki vannak téve különböző sérüléseknek, fertőződéseknek.

A bursitis egy adott bursa/tömlő gyulladását jelenti. A gyulladás kialakulhat hosszabb ideje tartó kisebb traumák - microtraumák - hatására, vagy egy nagyobb sérülést követően is. Ekkor folyadék szaporodik fel a tömlőben, mely akár be is vérezhet. Az okok közé sorolható az adott ízület túlerőltetése is. Az ilyen típusú problémák egyrészt sportolóknál jelentkeznek, például teniszezőknél és golfozóknál, másrészt ismétlődő mozdulatokkal járó munkavégzésnél lépnek fel, például az ácsoknál, henteseknél, masszőröknél, stb...                                                                                   Az orvosok általában pihentetéssel és fájdalomcsillapító gyógyszerekkel – aszpirinnel és más,  nem szteroid gyulladáscsökkentő szerekkel, valamint kortikoszteroidokkal – kezelik a nyáktömlőgyulladást.

Baktérium is okozhatja

A gyulladás másik gyakori oka a tömlő befertőződése. Baktériumok szaporodnak el a bursában, és nagy mennyiségű folyadék is kialakulhat benne.

Egyes krónikus megbetegedések - köszvény, rheumatoid arthritis - is hajlamosítanak a tömlőgyulladás kialakulására. Ekkor is folyadékgyülem alakul ki a bursa belsejében.

A bursitis fő tünetei

A tünetek rendszerint hirtelen kezdődnek. A tömlő gyulladása helyi érzékenységet és duzzanatot okoz. Ha a közelben levő ízületeket mozgatja a beteg, az heves fájdalommal jár. Ha fertőzés okozza a gyulladást, akkor bőrpír is jelentkezik.

A tömlőgyulladást általában nem kísérik olyan általános tünetek, mint hőemelkedés, láz, hidegrázás, izzadás, étvágytalanság. Ezek a panaszok csak azokban a ritka esetekben jelentkeznek, ha a bursa gennyes gyulladásáról van szó (ennek leggyakoribb oka a Staphylococcus aureus nevű baktérium okozta fertőzés).

Ha a bursitis huzamosabb ideig fennáll - főleg ismétlődő kis sérülések következtében -, akkor a fájdalom már nem olyan jelentős, a tömlő fala megvastagszik, duzzadttá válik, és a benne levő folyadék - ha megtapintjuk a tömlőt - "fluktuál", azaz hullámzik, lüktet.

Hol fordul elő leggyakrabban bursitis?

A nyáktömlő-gyulladás leggyakoribb helye a váll, a könyök és a csípő. De jelentkezhet a térdnél, a saroknál és a nagylábujj tövénél is. Olyan ízületekben fordul elő gyakran bursitis, amelyek gyakran ismétlődő mozgásokat végeznek.

A singcsonton található kampó alakú kiemelkedést, könyökcsúcsnak (olecranonnak) nevezik. E fölött található az a bursa, mely leggyakrabban begyullad.

Többnyire olyan személyeknél alakul ki, akik sokat könyökölnek, és ez a mechanikus inger okozza a gyulladást. Ebben a bursában gennyes-, valamint köszvény okozta gyulladás is létrejöhet.

A praepatelláris (térd előtt elhelyezkedő) bursitis olyan pácienseknél jön létre, akik gyakran és sokat térdelnek (padlóburkolók, takarítónők). A térdkalács fölött a bőr jellegzetesen meleg, vörös, nyomásérzékeny, illetve - akár almányi - duzzanat látható/tapintható. A térd hajlítása fájdalmas. Az Achilles-ín tapadásánál, a sarok felett olyan egyéneknél alakul ki bursitis, akik sokat gyalogolnak..

A fent felsorolt formákra az a jellemző, hogy a gyulladás állandósul, krónikussá válik, ha a túlterhelés nem szűnik meg.

Kezelésként általában az érintett ízület pihentetése és óvása javasolt. Leggyakrabban a bursitis okozta fájdalom megfelelő kezelés mellett néhány héten belül elmúlik, de gyakori az is, hogy újra jelentkeznek a tünetek.

A bursitis kezelése alternatív gyógymódokkal

Ha sérülés, trauma okozza a bursitist, akkor pihentetéssel, a végtag nyugalomba helyezésével, jegelésével,  nem szteroid gyulladásgátló és fájdalomcsillapító szerek alkalmazásával,  teljes javulás érhető el.

(pl. Schüssler-só:   3-as Ferrum Phosphoricum D12-es, akut esetben óránként 1 szemet kell elszopogatni nyelv alatt)

Esetenként a kezelőorvos javasolhat fizikoterápiát vagy gyakorlatokat a terület izmainak erősítésére.  

Nyáktömlő- és íngyulladás elleni gyógynövények:

1.     Arthroherb kapszula 
60 kapszula
      Fogyasztói ár : 9 000 Ft
Megrendelhetö
e-mail:  info@dollpin.org
Tel: 0620 429 8704

A termék megrendelhetö partnerünknél, vagy pedig a termék partnereinknél .(job oldalt ,linkmezöben tudja kiválasztani a legközelebb esö helyet.)

összetevői:

Fűzfakéreg kivonat:


számos fontos hatóanyagot tartalmaz, mint a szalicin, flavonoidok, salicortin, tremulactin, populin. Ezek a hatóanyagok szinergikusan erősítik egymást, és együtt alkotják a fűzfakéreg terápiás hatását. A szalicin a bélben kettéválik szalingeninre és glükózra. A bélből felszívódó szalingenin alalkul át a vérben és a májban szalicilsavvá. A szalicilsav antiflogisztikus (gyulladáscsökkentő), antipiretikus (lázcsillapító), és antiszeptikus (fertőtlenítő) hatása hasonló az acetilszalicilsavhoz, de azzal ellentétben a fűzfakéreg kivonat nem befolyásolja a trombocita funkciókat. Ezért használható pl. műtét utáni fájdalomcsillapításra. Az acetilszalicilsav gasztrointesztinális (gyomor- és bélrendszeri) mellékhatásaival szemben a fűzfakéreg kivonatból keletkező szalicilsavnak nincs ilyen mellékhatása.


Csalán gyökér kivonat:


- reumaellenes
- allergiaellenes
- gyulladáscsökkentő


A csalán-gyökér sok hatóanyagot tartalmaz: legfontosabb gyulladáscsökkentő hatóanyaga a kaffeoil-almasav. Ez az anyag adagolásától függően gátolja a leukotrién szintézist és a prosztaglandin szintézist. A kaffeoil-almasav gátolja a TNF-alfa és interleukin-1-béta nevű gyulladási mediátorokat. A csalángyökér kivonat ezen kívül tartalmaz béta-szitoszterint is, amit jóindulatú prosztata megnagyobbodás esetén alkalmaznak.Tömjén kivonat:


 a tömjénfából nyert kivonat, a növény több alfajából, főleg Etiópia, Arábia, Északkelet-Afrika (Afrika Szarva), azon belül is leginkább Szomália területéről. A tömjénfa fő hatóanyagai a pentaciklikus triterpének: a boswellin-savak és a 3-oxo-tirucallsavak. A boswellic savak gátolják az 5-lipoxigenáz enzim működését, és csökkentik a leukotriének képződését. A leukotriének elengedhetetlen kísérői és jelzői a gyulladásoknak. A tömjénfa kivonata ezért erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik a nem szteroid gyulladáscsökkentők és reumaellenes szerek mellékhatásai nélkül (ibuprofen, diklofenák, naproxen, acetilszalicilsav): a prosztagandin anyagcsere érintetlen marad a tömjénfa használatakor, szemben a nem szteroid szerek használata esetében. Az olyan krónikus gyulladásos betegségeknél, mint pl. a Crohn-betegség, a Bronchikus Asztma és a Pikkelysömör nagyon magas leukotrién szintet mutatnak, amik nem szteroid szerekkel való kezeléskor változatlanok maradnak,  gyulladásgátlók. A prosztaglandinokkal szemben, amelyek gyulladásos mediátor szerepük mellett más fontos fiziológiai/élettani funkciókkal is rendelkeznek, a leukotriéneknek csak patofiziológiai szerepe van a gyulladásos reakciókban. Ez magyarázza a tömjénfa kivonat jó gyulladáscsökkentő hatását. A boswellin-sav nagy koncentrációban gátolja a leukocita-elasztázt, amely jelentős szerepet játszik a krónikus bronchitisnél és a rheumatoid arthritisnél.

Tanulmányok szerint a tömjén pozitív hatással bír olyan krónikus gyulladásos megbetegedéseknél, mint a Colitis Ulcerosa, Crohn-betegség, PCP, Bronchikus asztma. A kutatások utaltak arra is, hogy a boswelllin-savnak tumorgátló hatása is lehet bizonyos fajta tumorok esetében (glioblastoma, hepatocelluláris carcinoma, melanoma).

Csipkebogyó kivonat:


 a csipkebogyó por magas C-vitamin tartalommal bír, és gazdag flavonoidokban és karotinoidokban. Erős antioxidáns hatású, valamint gyulladáscsökkentő is. Ezért a galaktolipidek felelősek. A galaktolipid – adagolásától függően – csökkenti a fehérvérsejtek bevándorlását a gyulladt területre, valamint a lipidoxidációt. Ez csökkenti a gyulladásos reakciókat  krónikus reumás és allergiás betegségek esetében. Tanulmányok kimutatták, hogy krónikus gyulladásoknál a csipkebogyó por csökkentette a CRP-t (C-reaktív Protein), ahogy a tumor nekrózis faktor alfa és interleukin-1 endogén termelődést is.
Többszörösen is megerősítést nyert, hogy a csipkebogyó por csökkenti a fájdalmat és javítja az ízületek mobilitását osteoarthritis esetén.Arthroherb szedésekor,  (napi 2 x 2 kapszula étkezések előtt ½ órával)  a tapasztalat alapján már a 3. napon javulás észlelhető .

A gyógynövényes kapszula mellett kiegészítő terápiaként javasolt:

-          3-as Schüssler -só Ferrum Phosphoricum D 12-es óránként 1 szem elszopogatva

-          Biorezonanciás kezelések sorozata ( min. 5 -10 alkalom)

-          az érintett terület pihentetése ill. ha lehet rögzítése

-          az érintett terület jegelése


Egyéb gyógynövények , melyek segíthetik a gyógyulást:

1.      Fűzfa (Salix-fajok), természetes fájdalomcsillapító szer

A fűzfakéreg természetes aszpirinnek számít.  Ahogyan a réti legyezőfű és a kúszó mirtuszhanga is . Mindhárom növény  szalicilátokat – az aszpirin elővegyületeit , prekurzorait tartalmazza. Ha teát szeretne készíteni, egy csésze vízhez adjon adjon egy-két teáskanál szárított gyógynövényt  és forralja 20 percig! Igyon egy-egy csészével naponta kétszer-háromszor! De megteheti, hogy a három növény bármelyikének tinktúrájából bevesz naponta  3 x 1 -1 teáskanállal.Ne feledje azonban, ha allergiás az aszpirinre, akkor valószínűleg az aszpirinhez hasonló hatású gyógynövényekkel  sem szabad kísérleteznie!


2.      Gyömbér (Zingiber officinale)

Ázsiában a népi gyógyászat régóta használja a gyömbért a nyálkatömlő gyulladás gyógyítására. Ismétlődő bursitis esetén érdemes ananásszal és édesgyökérrel keverve kipróbálni.


3.      Ananász (Ananas comosus)

Ez az ízletes gyümölcs fehérjebontó enzimeket, többek között bromelint tartalmaz. Ez a vegyület különösen fontos, mert gyulladáscsökkentő tulajdonságai is vannak. Az ananász csökkenti a duzzanatot, a zúzódás okozta fájdalmat, valamint  meggyorsítja az ízületek  és az inak sérüléseinek gyógyulását. Megelőzés szempontjából érdemes sok ananászt fogyasztani, ugyanis számos tapasztalat bizonyította, hogy nagy mértékben enyhíti az ízületi fájdalmakat és gyulladásokat.


4.      Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra)

Hatékony lehet a bursitis kezelésében, gyulladáscsökkentő hatása miatt, tapasztalat szerint, legalább olyan hatékony lehet, mint a gyakorta felírt gyógyszer, a hidrokortizon. Ráadásul a gyógynövénynek – a kortizonnal és a hidrokortizonnal ellentétben – nincsenek olyan mellékhatásai, mint az elhízás, az emésztési zavarok, az álmatlanság vagy a fertőzésekkel szembeni csökkent ellenálló képesség.

( Miközben a növény kivonata kis mennyiségben – napi legfeljebb 3 csészével

biztonságosan fogyasztható, addig hosszan tartó alkalmazása, vagy egyszerre nagy mennyiségben történő bevétele fejfájást, levertséget, nátrium- és vízvisszatartást, vagy káliumveszteséget és magas vérnyomást okozhat. (Hipertóniások kerüljék!)


5.      Kasvirág (Echinacea-fajok)

Elősegítheti a teniszkönyök, a térd,  a boka és a talp  kötőszöveti sérüléseinek gyógyulását. Ezek a sérülések az íngyulladás külöböző fajtái.  Napi 15 ml kasvirág tinktúra javasolt, amíg a duzzanat és a fájdalom csökkenni kezd (mellékhatásként bizsereghet a nyelv, de rövid időn belül elmúlik).


6.      Kövér porcsin (portulaca oleracea) és más magnéziumtartalmú élelmiszerek                  A  magnézium az izmok, a csontok és a kötőszövetek számára létfontosságú ásványi anyag. S mivel a zöld színű levélzöldségekben sok a magnézium, a következő salátakeverék receptjét ajánlom.

Elkészítéséhez használja az alább felsorolt növények bármelyikét és keverje össze őket, tetszés szerinti mennyiségben:

-          friss kövér porcsin, zöldbab, spenót és fejes saláta.

Szórjon rá egy kis mákot, vagy locsolja meg tetszés szerinti mákolajjal.

-          Magnézium hiány esetén, javaslom Schüssler sóból a 7-es Magnézium phosphoricum D6-ost, napi 6 x 1 szemet, nyelv alatt elszopogatva.


7.      Kurkuma (Curcuma longa)                                                                                                           Fitoterápiával foglalkozó tudósok, a kurkumát vizsgálva észrevették, hogy a kurkumában bőségesen található vegyület a kurkumin, ugyanolyan hatékonynak bizonyul egyes gyulladások kezelésében, mint a kortizon .

Gyulladás esetén, érdemes naponta,

 3 x 250- 500 mg kurkumin  és 250 mg bromelint szedni, lehetőleg, két étkezés között.

        Mind a kurkumint, mind a bromelint, megvásárolhatja a bioboltokban, gyógynövényszaküzletek-        ben , de azt javaslom , fogyasszon inkább érett ananászt kurkumával, az előbbit a bromelin-, az utóbbit , pedig a bő kurkuminmennyiség kedvéért. Gondolja csak el, hogy milyen pompás lehet az ananászból és papajából készült gyümölcskoktél gyömbérrel és kurkumával fűszerezve!

Azt gondolom, hogyha  teljes értékű táplálékokat fogyasztunk, nagyobb a gyógyyító erejük, mint bármely összetevőjüknek, amelyet kivontak belőlük.

8.      Mezei  zsurló (Equisetum arvense)

Ez  gyógynövény az egyik leggazdagabb szicílium forrás, amelyben  -  némelyek szerint – a szervezet számára  leginkább hasznosítható formában található ez az elem.  Számos tanulmány igazolja, hogy a szilíciumnak fontos szerepe van mind a porc, mind pedig az olyan kötőszövetek egészségének és rugalmasságának a fenntartásának, mint pl. az ín. ( Az ízületek jelentős részét porc  alkotja).

Nyálkatömlő- és íngyulladás esetén a mezei zsurló, nagyon sokat segíthet.

Az alábbi módon készíthet belőle teát:

-          1 liter vízbe tegyen 5 teáskanálnyi szárított mezei zsurlót és 1 teáskanál barna nádcukrot.  ( A cukor még több szilíciumot von ki a növényből.) Forralja fel, majd alacsony hőfokon főzze tovább a keveréket, mintegy 3 órán át. Miután leszűrte a teát, hagyja kihűlni, és igya meg!

Szilíciumban gazdag növény még az árpa,  tyúkhúr, uborka, petrezselyem, csalán,  dió, brazildió,  kesudió,  pisztácia,  madzagbab,  tarlórépa, földi eper, zab, káposzta, fejes saláta, gyermekláncfű, paszternák, spenót, spárga


Megjegyzem a Schüssler sóból a

11-es só a SILICEA ( Acidum silicium) D 12, magyar neve: Kovasav, szilícium is sokat tud segíteni nyáktömlő gyulladás esetén.

Jellemzői:

A Silicea egy igen fontos ideg-, erősítő- és regeneráló szer a biokémiában, amely fokozza ellenálló képességünket , szinte mindennemű ingerrel szemben.  A kötőszövetekre gyakorolt hatása révén kiváltja azok mechanikus úton való szilárdságát és ellenálló képességét.

Egy fiatalabb szövet, sokkal több Siliceát tartalmaz, mint egy öregebb.  Egy leépülőben lévő szövet például a normális Silicea tartalom felét éri el csupán. Épp ezért a biokémiában, mint „elsőszámú szépség- és fiatalító szer” van nyilvántartva, rendkívüli sejtfiatalító hatása révén. Mindemellett egy igen kíváló anyagcsere szer is, minthogy az összes ismert hatása mellett még felszívó (rezorbáló) hatással is bír a különféle gyulladásos szövetfolyamatokra.

Előfordulása testben

 Leginkább a kötőszövet,  a felhám, a nyálkahártya, a haj, a köröm, a csontok, az ínak, a porcok és az idegek alkotórésze

A hiány jelei

A Silicea  ( kovasav, illetve kovasav-anhidrid, kvarc, homok) a szervezetben a kötő-  és támasztószövetek működésében nélkülözhetetlen, fontos a bőr- és a nyálkahártyák, a körmök, a haj és a csontok felépítésében. A kovasav fokozza a szövetek ellenálló-képességét és azok mechanikai feszességét („biokémiai kozmetikum”) . A tüdő, a nyirokcsomók és a mellékvesék jelentős mennyiségben tartalmazzák.  A szilícium, amely fontos összetevője a kovasavnak, a földkéreg második leggyakoribb eleme az oxigén után. A szervezet kovasav- tartalma embrionális korban a legmagasabb és az életkor előrehaladtával  mennyisége folyamatosan csökken.  De nemcsak a mennyisége, hanem a minősége is megváltozik. A mészanyagcserében is különleges szerepet játszik. Más anyagok mellett a kovasav szükséges a kalcium táplálékból történő felvételéhez, szabályozza a kollagénszintézist ( vázfehérjetestek képződését) és aktiválja a fagociták (falósejtek)tevékenységét, melyek a fertőzések elhárításában játszanak jelentős szerepet.

Alkalmazási területek

Silicea a Calcium Sulfuricum (Nr.12)só mellett a gennyesedésekkel járó akut- és krónikus gyulladások fő szere. Továbbá alkalmazható az érfal gyengeségekor ( visszerek, aranyeres csomók), a köröm és a haj megbetegedéseiben, külső elválasztású mirigyek gyulladásában és megkeményedése esetén, forradási folyamatok meggyorsításában, csontsipolyok, csontszú, angolkór, árpa, éjszakai verejtékezések kezelésére. Elősegíti az izzadmányok, folyadékgyülemek felszívódását és csökkenti a húgysav mennyiségét a vérben.

9.      Nagy csalán (Urtica doica)

Ezt a gyógynövényt a népi gyógyászat köszvény és reuma elleni szerként tartja számon, ami egyben azt jelenti, hogy hosszú ideje alkalmazzák az ízületeket érintő gyulladásos állapotok kezelésére. Mivel szilíciumban gazdag, ígéretesnek mutatkozik a nyálkatömlő- és az íngyulladás kezelésében is.Huszár Ágnes

Természetes Gyógymódok Szaktanácsadója

Biofeedback Specialista

Schüssler-terapeuta

Bach-virág terapeuta

Gyógymasszőz
Web:www.nelsonbiorezonancia.gportal.hu
Tel: 06/30 691-8602